ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Μιχλης Ι. Μντακας

Κτηνατρος

Το καλοκαρι λθε.  Η ξαψη των αναμενμενων διακοπων κυριαρχε παντου γρω μας.

Για τους κυνηγος μως, το καλοκαρι δεν εναι απλ η περοδος των διακοπν αλλ σηματοδοτε και την ναρξη της κυνηγετικς περιδου, προκαλντας τσι μα επιπλον προσμον.

Κυνηγετικ περοδος λοιπν εν ψει, και το παιχνδι ξεκιν. Πρωταγωνιστς πως πντα οι κυνηγετικο σκλοι κθε φυλς, που συντοφεουν ακοραστα τους ιδιοκττες τους σε κθε τους εξρμηση.

Πσο καλ προετοιμασμνοι μως εναι οι κυνηγο;

Στο ρθρο αυτ θα προσπαθσουμε, με περιληπτικ τρπο, να αναφρουμε τους σημαντικτερους κινδνους που διατρχουν οι τετρποδοι φλοι μας αυτ την εποχ, και να δσουμε καποιες βασικς οδηγες για την αποφυγ και την αντιμετπιση διαφορων δυσρεστων καταστσεων.

Θα πρεπει να συνειδητοποισουμε τι εναι σημαντικ να συντηρομε τη σωστ κατσταση υγεας σε ολα ζα που μας συντροφεουν, αλλ ιδιατερα σε τι αφορ τα κυνηγσκυλα, θα πρεπει να εμαστε ακμη πι προσεκτικο και σχολαστικο.

Κι αυτ γιατ το κυνηγσκυλο ρχεται σε μεση επαφ με το θραμα, και το θραμα αυτ θα καταλξει πιθαντατα καποια στιγμ στο τραπζι μας και στο πιτο μας.

Δο εναι τα βασικ σκλη αντιμετπισης των προβλημτων:

* Η πρληψη των παθολογικν καταστσεων που εμφανζονται ευκολτερα αυτη την εποχ, και

* Η αντιμετπιση κτακτων καταστσεων η ατυχημτων.

 

Το καλοκαρι, λγω των υψηλν θερμοκρασιων σε συνδυασμ με την υγρασα, εναι ευκολοτερη η μετδοση των λοιμωδων νοσημτων και των παραστων. Τα λοιμδη νοσματα προλαμβνονται σε μεγλο βαθμ με τον εμβολιασμ των ζων, και οι παρασιτσεις με την τακτικ προληπτικ χρση αντιπαρασιτικν φαρμκων, τσο σον αφορ τα εσωτερικ παρσιτα (σκουλκια του πεπτικο συστματος, παρασιτσεις του αματος κ.λ.π) σο και τα εξωπαρσιτα (τσιμπορια, ψλοι κ.λ.π).

 

Α. ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕ microchip

            Η σμανση λων των σκλων που υπρχουν στις χρες της Ευρωπαικς Κοιντητας, εναι εδω και λγα χρνια υποχρεωτικ.

Πρκειται για μα πολ απλ και ανδυνη διαδικασα που γνεται απο τον κτηνατρο, και συνισταται στη τοποθτηση σε συγκεκριμνο σημεο του σματος του ζου ενς μικροσκοπικο chipπου περιχει ενα μοναδικ αριθμ και αντιστοιχζεται στις ειδικς βσεις δεδομνων με τα στοιχεα του ιδιοκττου. Παρα τις ποιες αντιδρσεις χουν διατυπωθε κατα καιρος, θα πρεπει να τονσουμε τι:

                        1. Η τοποθτηση του chipεναι υποχρεωτικ και η μ παρξ του σε καποιο ζο αποτελε νομικ παρβαση που επσρει την επιβολ ενς διλου ευκαταφρνητου προστμου

                        2. Το chipεναι απολτως ακνδυνο τσο για το ζο σο και για τους ανθρπους. Δεν εκπμπει καποιο σμα ουτε παρεμβλλει στη λειτουργα των ηλεκτρικν συσκευν πως χει κατα καιρος ακουστε (βηματοδτες, κινητ τηλφωνα κλπ)

                        3. Διασφαλζει σε μεγλο βαθμ την πιθαντητα να ξαναβρετε τον κατα λθος χαμνο σας σντροφο, εν ταυτχρονα αποκαρδινει του επδοξους κλεφτες.

                        4. Αποτελε μα πρτη κνηση αναγνρισης του ζου σας σαν ονττητα, καθς νας τσιπαρισμνος σκλος δεν εναι πλον «αννυμος», αλλ χει «ταυττητα».

 

Β. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Ελγξτε ν τα εμβλια του σκλου σας εναι πλρη. Αν χρειζεται, επισκευθετε τον κτηνατρ σας για να συμπληρσει τυχν εμβλια που λεπουν. Αν χετε μλις αποκτσει καποιο κουτβι, φροντστε να γνουν τα απαρατητα εμβλια πριν το πρετε μαζ σας.

Προσπαθεστε να ολοκληρσετε το εμβολιακ πργραμμα πριν απο την ναρξη της κυνηγετικς περιδου, στε να μη χρειαστε να παροπλιστετε για καποιες μρες κατα τη διρκεια του κυνηγιο ( Το κυνγι θα πρεπει να αποφεγεται γαι διστημα μας περπου εβδομδας μετα απο κθε εμβολιασμ)

Το εμβολιακ πργραμμα που θα πρπει να ακολουθηθε καθωρζεται απο τον κτηνατρο και εναι ανλογο της ηλικας που ξεκινει ο εμβολιασμς, της εποχς του τους, (διαφοροποηση της συχντητος εμφνισης νοσημτων ανλογα με τις κλιματολογικς συνθκες), και της επιδημιολογικς κατστασης της συγκεκριμενης χρονικς περιδου της συγκεκριμνης γεωγραφικς περιοχς.

Ο ιδιοκττης καλ θα εναι να μη παρεμβανει στο εμβολιακ πργραμμα που καθορζει ο κτηνατρος, τηρντας στο μγιστο δυνατ βαθμ τις ημερομηνες επανληψης των εμβολιασμν, και να μη πιζει για συντμευση του συνολικο χρνου του εμβολιακο προγρμματος για την επιλογ των εμβολων που θα γνουν. Δεν υπρχουν απαρατητα και μη απαρατητα εμβλια. Ολα τα εμβλια εναι απαρατητα αν θλουμε να χουμε να ζο με σωστ μυνα απνατι στις λοιμξεις, αλλ και να συμβλλουμε στη μεωση των επιδημικ εμφανιζμενων νοσημτων. Και φυσικ μη ξεχνμε τι απαρχαιωμνες και ανεδαφικς απψεις για δθεν ζημιογνες συνπειες εμβολων (πως για παρδειγμα τι δθεν το αντιλυσσικ εμβλιο βλπτει την σφρηση του κυνηγσκυλου ), χουν εδ και δεκαετες αποδειχθε εσφαλμνες και χουν ξεπεραστε.

 Τα εμβλια πρπει να επαναλαμβνονται κθε τος για λη τη ζω του ζου. Πολλο υποστηρζουν τι μετα απο κποια ηλικα τα εμβλια δεν εναι απαρατητα. Εναι γεγονς, τι μετα απο μερικ χρνια πλρων εμβολιασμν, ο οργανισμς αποκτ σε μεγλο βαθμ ανοσα. Η ανοσα μως αυτ ποτ δεν εναι τσο ισχυρ σο η ανοσα που προκαλεται απο του συνεχες ετσιους εμβολιασμος. Και μ ξεχνμε τι μπορε μεν ενα ενλικο ζο να παρουσιζει λγω αυξημνης ανοσας μεγαλτερη αντσταση στις λοιμξεις απο να κουτβι, αλλα και οι συνπειες μας λομωξης στο μεγλο σε ηλικα ζωο πολλς φορς εναι πολ μεγαλτερες λγω μειωμνης αντοχς του οργανισμο του.  Οι εμβολιασμο λοιπν δεν θα πρπει ποτ να σταματουν, ανεξρτητα απο την ηλικα του ζου.

Και μη ξεχντε να φορτε στο σκλο σας την ειδικ κονκρδα με την οποα σας εφοδιζει ο κτηνατρος μετα την ολοκλρωση του εμβολιακο προγρμματος.

Γ. ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

 Τα περισστερα κουτβια παρουσιζουν πεπτικ παρσιτα (σκουλκια). Τα παρσιτα αυτ μολνουν τα κουτβια ετε κατα την κηση απο τον οργανισμ της μητρας, ετε μετα τον τοκετ απο το περιβλλον στο οποο μεγαλνουν.

 Οι αποπαρασιτισμο θα πρπει να ξεκινον απο την 15-20 ημρα του κουταβιο. Γνονται με τη χοργηση ειδικν φαρμακευτικν σκευασμτων που θα συστσει ο κτηνατρος.

 Στα ενλικα ζα, οι αποπαρασιτισμο θα πρπει να επαναλαμβνονται τακτικ  (4-6 φορς το χρνο) σε λη τη διρκεια της ζως τους. Ιδιατερα στα κυνηγσκυλα συνιστται ο αποπαρασιτισμς κθε μνα σε λη τη διρκεια της κυνηγετικς περιδου.

Ζητστε απο τον κτηνατρ σας να σας υποδεξει να πργραμμα αποπαρασιτισμν, προσαρμοσμνο στις ανγκες του ζου σας.

Δ. ΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

 Η γνωσττερη εδ και πολλς δεκαετες παραστωση του αματος εναι η Λεισμαναση ( Καλα αζαρ), που ταλαιπωρε ιδιοκττες και ζα σε λες τς περιοχς της Ελλδος. Η Λεισμαναση προσβλλει σκλους κθε ηλικας, ανεξρτητα απο το φλο, τη ρτσα το μκος του τριχματος.

 Μεταδδεται μσω σκνιπν του γνους Phlebotomous ιδιατερα κατα τους θερμους μνες του τους (Μαρτιο μχρι Σεπτμβριο), χωρς μως αυτ να σημανει τι οι υπλοιπες εποχς εναι απολτως ασφαλες. Οι σκνπες παρουσιζουν ιδιατερη δραστηριτητα τις πρτες βραδυνς ρες (8 μμ – 3 πμ), και συχνζουν περισστερο σε μρη που χουν υγρασα.

 Η πρληψη απο τη Λεισμαναση συνσταται κατα βσιν, στην χρση ειδικν  κτηνιατρικς χρσης εντομοκτνων και εντομοαπωθητικν, τοσο στον χρο διαβωσης του σκλου, σο και επνω στο ζο. Η επλειψη του ζου με εντομοαπωθητικ τουλχιστον κθε δετερη μρα κρνεται απαρατητη. Κατα την επλειψη πρπει να δδεται ιδιατερη προσοχ στα τριχα και τα καλυμμνα με λιγτερη τρχα σημεα του σματος (κοιλια-εσωτερικ αυτιων). Η τοποθτηση των ζων σε χρους κλεισμνους με λεπτο δυκτυωτ, ιδιατερα κατα τις ρες της μεγλης δραστηριτητος των σκνιπν, αποτελε να αρκετ αποτελεσματικ πρσθετο προληπτικ μτρο.

 Απαρατητη ωστσο κρνεται η ανα εξμηνο εξταση αματος λων των σκλων για την πιθαντητα προσβολς απο Λεισμαναση.

 

Τα τελευταα χρνια παρουσιζονται λο και περισστερα περιστατικ Διροφιλαρωσης. Η Διροφιλαρωση εναι παραστωση του αματος του σκλου πολ επικνδυνη, και θανατηφρα αν δεν εφαρμοσθε θεραπεα.

 Οπως και με τη Λεισμαναση, τσι και με τη Διροφιλαρωση, η πρληψη συνσταται κατα βσιν στη χρση ειδικν  κτηνιατρικς χρσης εντομοκτνων και εντομοαπωθητικν. Σημαντικ εναι η προστασα που παρχεται απο την προληπτικ χοργηση ειδικν αντιπαρασιτικν απο το στομα, κθε μνα, ιδιατερα για το χρονικ διστημα απο Μρτιο μχρι Οκτβριο. Προσοχ μως: πρν ξεκινσει η προληπτικ χοργηση αντιπαρασιτικν για τη Διροφιλαρωση απο το στμα, θα πρπει να προηγηθε ειδικ εξταση αματος για την πιθαντητα να υπρχει δη μλυνση απο το παρσιτο. Η εξταση αματος για διροφιλαρωση κρνεται απαρατητη τουλχιστον τρες φορς το χρνο, και ιδιατερα για τα κυνηγσκυλα θα πρπει να γνεται οπωσδποτε πριν την ναρξη της κυνηγετικς περιδου, και αμσως μετα τη λξη της.

Ε. ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ

Δεν υπρχει ιδιοκττης σκλου που να μην χει λθει πμπολες φορς αντιμτωπος με προσβολ του ζου του απο εξωπαρσιτα.

Υπρχουν πολλ διαφορετικ εδη εξωπαραστων που προσβλουν τους σκλους, τα συνηθστερα μως εναι τα τσιμπορια και οι ψλλοι.

Εξωπαρσιτα , υπρχουν σε λες τις περιοχς της χρας και ιδιατερα σε περιοχς που συνυπρχουν παραγωγικ ζα. Τα ζα που ζον σε ανοικτος χρους, (  κποι, αγροτικς περιοχς ), παρουσιζουν μεγαλτερη συχντητα εμφνισης εξωπαραστων.

Παρ την γενικτερη ποψη τι πρβλημα εξωπαρασιτσεων υπρχει μνο κατα τη διρκεια των θερμν μηνν του τους, η αλθεια εναι τι τσιμπορια και ψλλοι υπρχουν λο το χρνο, ανεξρτητα απο τις θερμοκρασες. Επειδ μως οι υψηλτερες θερμοκρασες ευνοον την ανπτυξη και τον πολλαπλασιασμ τους, εναι συχντερα κατα τη διρκεια των θερμτερων μηνν ( Απο Μρτιο μχρι Σεπτμβριο)

Τα εξωπαρσιτα δεν εναι μνον ενοχλητικ και αντιαισθητικ, αλλ εναι ταυτχρονα και επικνδυνα για την υγεα του ζου, διτι μεταφρουν σαν ξενιστς και μεταδδουν επικνδυνα νοσματα προκαλντας ανεπιθμητες και πολλς φορς δσκολες στη θεραπεα τους παθολογικς καταστσεις.

Τα τσιμπορια  μεταδδουν μα αρκετ επικνδυνη ασθνεια , την Ερλιχωση, εν με τις τοξνες τους μολνουν το αμα του σκλου και προκαλον Κροτωνικ παρλυση

Οι ψλλοι προκαλον ντονα δερματολογικ προβλματα, αλλεργικς καταστσεις και παρασιτσεις του πεπτικο

Η ερλιχωση εναι αιμορραγικ νσημα του σκλου οφειλμενο σε παρσιτα του εδους Ehrlichiaπου μεταδδονται απο τσιμπορια του εδους Rhipicephalus    ( σκληρ τσιμπορια ). Αν δεν διαγνωσθε εγκαρως μπορε να οδηγσει στο θνατο του ζου λγω αιμορραγιν που προκαλονται απο την μεωση της πηκτικτητος του αματος.

Η κροτωνικ παρλυση, ( κρτωνας=τσιμπορι), εναι δηλητηραση του ζου απο τοξνες που εκκρνονται απο τα τσιμπορια, και μπορε να οδηγσει σε θνατο σε μνιμες αλλοισεις του νευρικο συστματος του ζου.

Η καθαριτητα του ζου και του περιβλλοντος στο οποο ζε ειναι σημαντικς αλλ δεν επαρκον. Δεδομνου δε τι για την μετδοση των νοσημτων για τα οποα ευθνονται τα τσιμπορια δεν απαιτεται η μακροχρνια παραμον τους επνω στο ζο αλλα αρκι ενα και μνο τσμπημα, εναι κατανοητ τι εναι σημαντικτατη η πρληψη.

Οι ιδιοκττες δεν θα πρπει να περιμνουν να ανακαλψουν εξωπαρσιτα επνω στο ζο τους, αλλ να φροντζουν για την προληπτικ αντιπαρασιτικ προστασα του.

Υπρχουν στην αγορ αξιλογα αντιπαρασιτικ προιντα ( σπραιυ, περιλαμια, κ.λ.π) για προληπτικ χρση επνω στο ζο, αλλα και προιντα για χρση στο περιβλλον που ζε.  Σημαντικ εναι να χρησιμοποιονται τα προιντα αυτ καθ’ λη τη διαρκεια του τους και χι μνο τους θερμος μνες.

Μα απλ εξταση αματος σε τακτ χρονικ διαστματα, μπορει να αποκαλψει εγκαιρως και αρκετ πριν την εμφνιση κλινικων συμπτωμτων μα πιθαν προσβολ απο Ερλιχωση, και να κνει ευκολτερη και αποτελεσματικτερη την αντιμετπισ της.

Ζ. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

            Ζητστε απο τον κτηνατρο σας να κνει προληπτικς αιματολογικς εξετσεις στο ζο σας. Καλ εναι να συμπεριληφθουν ειδικ τεστ για τη Λεισμαναση , την Ερλιχωση και την Διροφιλαρωση, και λεγχος της στθμης του σακχρου για ναπροληφθον πιθανς υπογλυκαιμικς καταστσεις.

H. ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

            Το κυνηγσκυλο, κατα τη διρκεια της ντονης δραστηριτητος, καταναλνει πολυ μεγλες ποστητες ενργειας. Για την εξερεση ενργειας, ο οργανισμς καταναλνει αποθματα γλυκζης λπους πρωτεινν, δνοντας προτεραιτητα στα αποθματα γλυκζης. Αυτ χει σαν αποτλεσμα να παρουσιζονται σε πολλς περιπτσεις υπογλυκαιμικς καταστσεις που χαρακτηρζονται απο αταξικς κινσεις, ατονα, σπασμος, ταχπνοια και απλεια της συνεδησης. Η απλ χοργηση λγης ζχαρης, μελιο λγης σοκολτας, συνθως διορθνει την κατσταση και συνεχζεται το κυνγι κανονικ χωρς λλες συνπειες.

Καλ θα εναι, το πρωι, πριν την ναρξη του κυνηγιο, να χορηγομε στο κυνηγσκυλο λγη ζχαρη (1-2 κβοι εναι αρκετο), για να μεισουμε την πιθαντητα εμφνισης υπογλυκαιμας.

Ωστσο, ν χετε να ζο που επανεμφανζει υπογλυκαιμικς καταστσεις, καλ εναι να το συζητσετε με τον κτηνατρο σας και να ελεγχθον και λλες παρμετροι και εσωτερικ ργανα (πχ. Πγκρεας) απο τα οποα ελγχεται ο μεταβολισμς του σακχρου. 

Η. ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ.

            Η θερμοπληξα αποτελε κατα τη διρκεια των Θερινν μηνν, μα αρκετ συχν κατσταση και οφελεται στην υπερθρμανση του ζου απο τον περιορισμ του σε χρους με υψηλς θερμοκρασες και κακ αερισμ.

Τις περισστερες φορς παρουσιζεται σε κυνηγσκυλα κατα τη διρκεια της μεταφορς τους απο και προς τον τπο κυνηγου, ταν μεταφρονται μσα σε ακατλληλους χρους  (πορτ μπαγκαζ αυτοκιντων μπαγκαζιρες κακς κατασκευης),  και σε ζα που χουν περιοριστε μσα στο αυτοκνητο κατα τη διρκεια του παραδοσιακο γεματος μετα το κυνγι.

Η θερμοπληξα εναι πολ επικνδυνη για το ζο, και αν δεν αντιμετωπιστε εγκαρως οδηγε σε θνατο.

Για τη μεταφορ των ζων πρπει να δδεται ιδιατερη σημασα στον χρο μεταφορς. Μ μεταφρετε ποτε τα ζα στο πορτ μπαγκζ του αυτοκντου. Ακμη και αν εχει διασφαλιστε ο καλς αερισμς του, οι θερμοκρασες που αναπτσσονται εναι επικνδυνες. Ο καλτερος τρπος μεταφορς εναι με τη χρση ειδικς μπαγκαζιρας. Η οποιαδποτε μπαγκαζιρα δεν εναι κατλληλη. Πρπει να χει ειδικ κατασκευ που να επιτρπει τον νετο αερισμ, και καλ θερμομνωση.

Οι κατασκευασμνες απο ειδικ πλαστικ υλικ μπαγκαζιρες παρουσιζουν σημαντικ συγκριτικ πλεονκτημα απναντι στις αυτοσχδιες κατασκευασμνες απο μεταλλικ υλικ ξλο, δεδομνου τι χουν καλτερη θερμομνωση, απσβεση των κραδασμν  και εναι πολ ευκολτερο να καθαριστον και να απολυμανθον.

Σε περπτωση θερμοπληξας το ζο παρουσιζει ντονη ταραχ, σιελορροια, μυικ τρμο, απλεια συνεδησης. Η μεση μεταφορ του σε χαμηλτερης θερμοκρασας και μακρυα απο τον λιο εναι απαρατητη. Χορηγστε του φθονα υγρ απο το στμα, και βρξτε το με νερ για να πετχετε πτση της θερμακρασας του σματς του. Αν η ανταπκριση του ζου στις προσπθεις σας δεν εναι ικανοποιητικ, μεταφρετ το το ταχτερο δυνατν στον πλησιστερο κτηνατρο. Η θερμοπληξα, αν δεν αντιμετωπιστε μεσα, προκαλε τον θνατο του ζου.

Θ. ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

Η υποθερμα εναι η αντθετη απο τη θερμοπληξα κατσταση. Προκαλεται απο την παρατεταμνη κθεση του ζου σε ιδιατερα χαμηλς θερμοκρασες, και χαρακτηρζεται απο ατονα, δυσκινησα, μεωση των αντιδρσεων και λθαργο. Εναι ιδιατερα επικνδυνη, και ν δεν διορθωθε οδηγε στο θνατο λογω εξντλησης και αναστολς λειτουργας των οργανικν συστημτων του ζου. Η απλ χρση σκεπασμτων συνθως δεν επαρκε, και εναι απαρατητη η μεταφορ του ζου σε ζεστ και στεγν περιβλλον, και η χρση θερμοφορν. Σαν αυτοσχδιες θερμοφρες μπορον να χρησιμοποιηθον πλσατικ μπουκλια απο νερ αναψυκτικ που θα τα γεμσουμε με ζεστ νερ και θα καλψουμε με πανι.

Ι. ΑΓΑΝΑ-ΑΓΚΑΘΙΑ

Ενας απο τους εφιλτες των σκυλιν τρα το καλοκαρι, εναι τα ξερ γανα. Ιδιατερη ευαισθησα παρουσιζουν τα κυνηγσκυλα με μακρ τρχωμα, (Σττερ, Κκκερ κ.λ.π) χωρς ββαια αυτ να σημανει τι δεν κινδυνεουν τα σκυλι με κοντ τρχωμα. Τα συνηθστερα σημεα προσβολς εναι  ο ακουστικς προς και τα διαστματα μεταξ των δακτλων. Αρκετ συχν εντοπζονται στη ρινικ κοιλτητα και στα γεννητικ ργανα, και σπανιτερα στο εσωτερικ των βλεφρων και στις μασχλες. Συνιστται, οι ιδιοκττες των μακρτριχων σκυλων, να κοντοκουρεουν, κατα προτμηση σε συνεργασα με εξειδικευμνους κομμωτς σκλων,  τα ευασθητα σημεα, (μεσοδακτλια διαστματα, εσωτερικ αυτιων ) στε αφ’ενς να χουν καλτερο λεγχο των περιοχν αυτν, και αφ’ετρου να δυσκολεουν το γτζωμα των αγνων στο τρχωμα. Καλ εναι, μετ απο κθε κυνηγετικ εξρμηση, ο κυνηγς να επιθεωρε τν σκλο, και να τον βουρτσζει με μα ειδικ βορτσα, στε να απομακρνει λα τα γανα που χουν αγκιστρωθε στο τρχωμα. Αν αντιληφθετε τι καποιο γανο χει δη αρχσει τη διεσδυσ του στο δρμα τον ακουστικ προ το σκλου, πιαστε το με ενα τσιμπιδκι και απομακρνετε το με απαλς κινσεις. Αν δεν εστε σγουροι τι απομακρνατε ολοκληρο το γανο, και υποψιαζεστε τι πιθανν καποιο τμμα του σπασε και παρμεινε στο σημεο διεσδυσης, απευθυνθιτε σα κποιο κτηνατρο που θα το απομακρνει με ειδικ εργαλεα. Τα γανα λγω της κατασκευς τους χουν τη τση να προχωρον λο και βαθτερα στους ιστος. Η παραμον αγνων μσα στους ιστος μπορε να χει ασχημες συνπειες για το ζο. Διατρηση ακουστικου τυμπνου, δημιουργα χρνιας ωττιδος, κφωση, δημιουργια αποστημτων και φλεγμονοδν εστιν, τοπικς λοιμξεις κ.λ.π  εναι μνο μερικς απ αυτς που μπορον να οδηγσουν ακμη και στην απλεια της κυνηγετικς ικαντητος του ζου.

Κ. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ – ΦΟΛΕΣ

Συχντατες εναι, ιδιατερα κατα τη διρκεια του καλοκαιριο, οι πεπτικς διαταραχς των σκλων. Εμφανζονται με συμπτματα που καλπτουν λο το φσμα, απο ελαφρς διαρροιες και εμετος, μχρι βαρτατες γαστρεντερτιδες  ανλογα με το ατιο που τις προκλεσε. Τις περισστερες φορς οφελονται στην κατανλωση αλλοιωμνης τροφς μολυσμνων νερν, αλλ σε ωρισμνες περιπτσεις μπορε να οφελονται και σε λψη δολωμτων που κατα λθος και επι τοτου χουν αφεθε, ετε για την εξντωση αγρων ζων, ετε απο κακβουλη ενργεια κποιων εναντων των σκλων. Χρσιμο εναι λα τα σκυλι να υφστανται ειδικ εκπαδευση για τη μη λψη τροφς πραν της χορηγομενης απο τον ιδιοκττη, αλλ ββαια γνωρζουμε τι αυτ δεν εναι πντοτε εφικτ. Ωστσο, καλ εναι να χετε πντα μαζ σας τροφ και ιδιατερα νερ για να χορηγσετε στον σκλο σας, στε να μν αισθανθε την ανγκη να ξεδιψσει στην πρτη γουρνα με μολυσμνα νερ που θα βρε μπροστ του.  Αν ο σκλος σας παρουσισει πια διρροια εμετ, σταματστε τη χοργηση τροφς και επικοινωνστε με τον κτηνατρο σας για να εκτιμσει την κατσταση.

Σε περπτωση φλας, συνθως παρουσιζεται αταξα, μυικς τρμος, αδυναμα στριξης και σιελρροια. Εχετε μαζ σας να εμετικ φρμακο, αλτι για να του προκαλσετε εμετ. Η πρκληση εμτου στο πρτο στδιο της προσβολς απο φλα, μπορε να εναι σωτρια.  Μην αυτοσχεδιζετε. Μεταφρετε το ζο στον πλησιστερο κτηνατρο να του παρχει τη σωστ βοθεια. Η αντιμετπιση της φλας εναι εξειδικευμνη ανλογα με τη μορφ της, και ο μοναδικς που ξρει να τη διακρνει εναι ο κτηνατρος. Μα φλα που εκ πρτης ψεως δεχνει τι αντιμετωπστηκε, μπορε να προκαλσει τον θνατο μετα απο λγα εικοσιτετρωρα, λγω βλβης εσωτερικν οργνων.

Λ. ΦΙΔΙΑ-ΕΝΤΟΜΑ

Ευτυχς, τα θματα απο δαγκματα φιδιν δεν εναι ιδιατερα συχν. Οι περισστεροι σκλοι αποφευγουν τα φδια απο νστικτο. Ωστσο τα ατυχματα δεν λεπουν.Το μεγαλτερο πρβλημα με τα δαγκματα των φιδιν εναι τι συνθως συμβανουν μακρυ απο τον ιδιοκττη, και ταν πλον γνουν αντιληπτ, εναι αργ. Σε περπτωση δαγκματος η βασικτερη αντιμετπιση συνσταται στην απομκρυνση του δηλητηρου το ταχτερο δυνατν απο το σημεο του δαγκματος, με την πρκληση τοπικς αιμορραγας. Ταυτχρονα το κρο ( ταν το δγκωμα αφορ κρο) θα πρπει να δεθε σφικτ πνω απο το σημεο του δαγκματος, στε να εμποδιστε η προθηση του δηλητηρου προς τον οργανισμ μσω της κυκλοφορας του αματος. Φυσικ το ζο θα πρπει να οδηγηθε χωρς την παραμικρ καθυστρηση σε κτηνατρο που με καρδιοτονωτικ, βοηθητικ της αναπνος, ορος και λλα ειδικ φρμακα θα βοηθσει τον οργανισμ να αντιμετωπσει το πρβλημα.

Θα πρπει εδ να τονσουμε, τι επικνδυνα για το ζο δεν εναι μνον τα δηλητηριδη φδια. Ακμη και το δγκωμα μη δηλητηριδους φιδιο, μπορε να προκαλσει ντονο σοκ του οργανισμο και τοπικς λοιμξεις στο σημεο του δαγκματος, που μπορε να οδηγσουν μχρι και σε νεκρσεις η γγγραινα.

Περιποιηθτε το τραυμα με κποιο αντισηπτικ διλυμα, και χρησιμοποιεστε μια αντιβιοτικ αλοιφ.

Τα τσιμπματα των εντμων συνθως δεν προκαλον κποια ιδιατερη αντδραση. Ωστσο πολλς φορς το ζο πιθανν να εμφανσει  ντονη τοπικ αντδραση με πρξιμο, ερεθισμ και πνο. Στη περπτωση αυτ χορηγεστε αντιισταμινικ, και η κατσταση παραμνει, απευθυνθετε στον πλησιστερο κτηνατρο. Μια ντονη αλλεργικη αντδραση εναι δυνατν να προκαλσει καταπληξα η και θνατο λγω ασφυξας.

Μ. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Οι κακσεις των ακρων εναι σως το συνηθστερο πρβλημα κατα τη διρκεια του κυνηγιο. Μπορε να οφειλονται σε πτσεις, στραβοπατματα σε πετρδη εδφη, εμπλοκ με μεγλα θηρματα κ.λ.π. 

Οι κακσεις μπορε να συνοδεονται απο λση της συνεχεας του δρματος και αιμορραγα, αλλ αυτ δεν εναι πντοτε απαρατητο. Σε πολλς περιπτσεις καταγμτων, θλσεων εξαρθρσεων δεν υπρχει εξωτερικς τραυματισμς και αιμορραγα.

Οι εμφανες εξωτερικς πληγς θα πρπει να απολυμανονται με αντισηπτικ και να καλπτονται με μα αντιβιοτικ αλοιφ και αποστειρωμνη γζα για αποφυγ του κινδνου μλυνσης. Αν η πληγ εναι βαθει συνοδεεται απο φθονη αιμορραγα, θα πρπει να αναζητσουμε τη βοθεια κτηνιτρου που θα φροντσει για το σταμτημα της αιμορραγας και τη συρραφ του τραματος.

Ακρο που παρουσιζει διαφοροποηση του φυσιολογικο του σχματος (συγκρινμενο με το αντστοιχο υγις) περεργη γωνωση, χει προφανς υποστε κταγμα εξρθρωση. Στην περπτωση αυτ, δεν θα πρπει να επιχειρηθον χειρισμο επανρθωσης, διτι υπρχει κνδυνος τραυματισμο ζωτικν στοιχεων (νερα-φλβες-αρτηρες).  Το κρο θα πρπει απλ να ακινητοποιηθε για να μειωθε ο κνδυνος περαιτρω κακσεων απο την ανμαλη κνηση των κρων του οστο που χει υποστε την κκωση, και το ζο να μεταφερθε στον κτηνατρο για τα περαιτρω,

Ν. ΚΙΤ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Για την αντιμετπιση κτακτων καταστσεων και ατυχημτων, καλ εναι να υπρχει διαθσιμο να στοιχειδες φαρμακεο που να περιχει:  Αντισηπτικ, γζες, ιδιο, καποια αντιβιοτικ αλοιφ, ενσεις κορτιζνης, ενσεις ατροπνης, εμετικ, να κορδνι, ψαλιδκι, ξυραφκια, σριγγες, να αντιδιαρροικ σκευασμα, λευκοπλαστ και ελαστικος επιδσμους.

Για την επιλογ των συγκεκριμνων σκευασμτων της αγορς που θα επιλξετε, συμβουλευθετε τον κτηνατρ σας

 

 

, , .

1983. . , .

, .